Pašta

Posted by jaKa on May 27th, 2014 — in Kr neki

Ker vedno pozabim razmerja:

  • 150g moke; proper semolina preferred,
  • 2 jajci,
  • sol, olivno olje po želji

Vmešavaj moko v jajca počasi, zamesi na hard, pusti pol ure počivat, ovito v folijo, razvaljaj, nareži. There.

Tracktor

Posted by jaKa on October 25th, 2012 — in Jadralske, Računala

Vsake toliko napišem kakšno reč v teh odurnih tehnologijah, ki so popularne na spletu. Most notably: Scala, Java in Postgresql v ozadju, HTML5 in JavaScript spredaj. In potem rabim kakšno mesto, kjer lahko to potestiram. Primerno mesto je tole truplo bloga.

Tokrat predstavljam Tracktor, lušten hack za vizualizacijo poti.

Takole je bil videti finalni match na slovenskem odprtem prvenstvu v jadralskem dvobojevanju

#sailbreak

Posted by jaKa on May 6th, 2012 — in Jadralske

Dva Firsta 35, čudovita posadka, vroče sonce, vsaj dvanajst, trinajst vozlov vetra vsak dan, kakšen poteg tja do dvajsetih, dobra hrana in hladno pivo. Najlepši prvi maj na morju v zadnjih desetih letih.

Pot.

Depresivni?

Posted by jaKa on November 28th, 2011 — in Bizarke

Obupano preštevate vedno redkejšo možganovino? Pokadite enega!

In memoriam: Steve

Posted by jaKa on October 6th, 2011 — in Računala

So reči, zavoljo katerih obudimo tudi mrtve strani.

Tule ne maramo jabolčne politike in se zato, včasih s stisnjenimi zobmi, ogibamo jabolčnim izdelkom, a velja credit where credit is due. In tule ga je due res veliko.

Umrl je lik, ki je naredil prvi uporabni osebni računalnik pa Naslednji računalnik – edini kos e-pohištva, ki bi ga z veseljem postavil na mizo – in edini empetri predvajalnik, ki se mi je zdel vreden, da ga povežem z ušesi. Lik, ki je redefiniral mobilca in sploščil prenosnik v res prenosno obliko. Lik, ki je iz računalnika naredil consumer device. Lik, ki je, nenazadnje, spravil skupaj edino misel o smrti, ki se jo zdi vredno citirati.

No one wants to die, even people who want to go to Heaven don’t want to die to get there. And yet, death is the destination we all share. No one has ever escaped it. And that is as it should be, because death is very likely the single best invention of life. It’s life’s change agent; it clears out the old to make way for the new … Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life.

#asylumboat

Posted by jaKa on September 22nd, 2011 — in Jadralske

Drugi časi so.

So pa tudi invariante. Lahen zgodnje jesenski veter, bodisi z juga ali pa maestral, tam okrog desetih vozlov. Pa nežno plivkanje vala ob modri bok tristoštiridesetke v samotni uvali ob prvem mraku, prijetna utesnjenost sprednje kabine, jesenska vlaga na krovu ob zori.

Pot je bila kratka. A opravljena skoraj izključno na obnovljive vire …


Poglej celotno pot na večjem zemljevidu

… in v dobri družbi. In za to vendar gre, kne?

I like to venture into town

Posted by jaKa on July 22nd, 2011 — in Kr neki

Veličina

Posted by jaKa on July 3rd, 2011 — in Odbor za družbeno-politično primernost

Glej veličino Cerkve. Ko so konkvistadorji po dolgih mesecih plovbe dosegli novo deželo in stopili na kopno, so pokleknili in se Bogu zahvalili za srečno plovbo. Nato so posekali drevo, stesali križ, ga zasadili, posvetili deželo Kristusu kralju, potem pa zaskočili domačinke in zaplodili nov katoliški narod.
– Peter Kovačič Peršin citira Franca Rodeta; Sobotna

Mimogrede, nadaljevanje pogovora gre takole:

Ogorčeno sem odgovoril: Ja, gospod profesor, vendar so pri tem pobili njihove može in sinove. In on na to: Ti moralist, saj to gre zraven.

Radi imamo našega princa, ki zna vedno tako jasno, neposredno in brez nepotrebnega olepševanja povedati, za kaj gre.

Seascaping

Posted by jaKa on May 16th, 2011 — in Jadralske

SS18, ki sliši na ime Gaea+, triple-X-rated posadka, 18-20 kt S-SW vetra, nova jadra in milijon jebenih trebušnjakov. Dinghy sailing at its best. ;)

It’s a Sex Thing

Posted by jaKa on May 11th, 2011 — in Aforizmične, Računala, Službene

Recursion is such a girly thing. Real men iterate.

Njok

Posted by jaKa on May 7th, 2011 — in Z veliko žlico

Njok je res ena takšna ljubka beseda. Že napisana je videti rahlo bizarno, ko pa jo človek izgovori, se kar ne neha čudit zvenu. Njok. Njok, njok, njok.

Ne le slišna, njok je tudi prehrambena ljubkost in med vsemi sortami pašte nemara tista, ki jo je najlaže vzgojiti doma in pri katere nastanku bo najmanj začetniških zajebov.

Skuhamo kilo neolupljenega krompirja, kakšno od onih bolj mokastih zvrsti izkopljemo iz zemlje, jo še vročo olupimo in pretlačimo. Počakamo, da se pretlačenje ohladi na stopnjo mlačnosti, dodamo od oka tristo gramov moke (pol mehke, pol ostre) in eno jajce in ščepec soli. Po želji dodamo še pest nasekljane sveže zelenjadi ali zeliščovja – žajbelj, špinačo, baziliko … Zmes nagnetemo in zamesimo v kepo kompaktnega testa, ki jo razvaljamo v – jasno, saj valjamo – valj. Ko ta postane predolg, ga razpolovimo in obe polovici valjamo naprej. Postopek rekurzivno ponavljamo, dokler ne končamo z valji testa kakšnega centimetra in pol v premeru. Testo le še narežemo na štiri, pet centimetrov dolge – njoke.

Kuhamo jih v izdatni količini osoljene vode toliko časa, da priplavajo na vrh. Par minutk, tipično. Najboljši so seveda sveži, brez težav pa preživijo daljša obdobja v stanju kriohibernacije.

Programming, Motherfucker!

Posted by jaKa on March 23rd, 2011 — in Računala

Sam nisem ravno velik pristaš formalizacije razvoja programja. Pravzaprav sem – po letih izkušenj in z obširnim naborom prodajanega, neprodajanega, prostega, zastonjskega, nadgrajevanega, velikega, majhnega, zapletenega, preprostega, you-name-it-kakšnega-točno-že programja, ki je, bodisi le kosi, bodisi v celoti, včasih le načrt, včasih tudi implementacija, prišlo izpod mojih prstov in iz moje glave – prepričan, da so skoraj vse metodologije, ki skušajo popredalčkat to umetnost in obrt skoraj, pa ne čisto, popolnoma neuporabne.

Tokrat, tokrat pa sem naletel na metodologijo, ki je tako očitna, tako odlična, da jo moram delit z obema bralcema, katerih trupli nemara trohnita skupaj s temi stranmi. Polinkat in še kopipejstat sem, da bi se slučajno ne izgubila. Pravzaprav vso potrebno informacijo vsebuje že njen naziv, a za uboge na duhu – kar suits običajno so -, so zraven še podrobna razlaga in primeri uporabe. Avtor, slavljeno bodi njegovo ime, je Zed A. Shaw

Programming, Motherfucker!

I think I’m going to create the ultimate software development methodology. It’ll be revolutionary compared to others because it will focus on the one thing that gets software done. Its entire focus will be this one, glorious, completely useful activity for writing software. It’s name even embodies the perfection of this programming methodology. The name is:

Programming, Motherfucker

That’s right, my software development methodology will be: programming, motherfucker.

How will we solve problems? By programming, motherfucker.

How will we do testing? By programming, motherfucker.

How will we complete tasks on time and under budget? By programming, motherfucker.

How will we make sure the programmers are happy and doing their jobs? By programming, motherfucker.

Obviously there’s some details to this so let’s lay out how you do this amazing new process:

1. Write out a list of shit to do, using software written with some programming, motherfucker.
2. Do some of the shit, again using programming, motherfucker.
3. Test if that shit’s any good, and if not then go fix it with programming, motherfucker.

Then you just run this in a while loop until it’s done. It’s awesome because it does the one thing that actually gets software up and running. Pretty much all the other methodologies are about the analog to Programming, Motherfucker which is…

Management, Asshole

To help with Programming, Motherfucker, you need some Management, Asshole. Management, Asshole is all about making sure that Programming is allowed to happen, Motherfucker. Management goes out and sees if the shit being built will sell, runs the business, tracks what’s going on, works out the marketing, figures out the strategic plans, orders the cookies and sodas, anything that’s not…Programming, Motherfucker.

To do Management, Asshole, you just do this:

1. Find out what the customers want by asking them.
2. Get what the Programming Motherfuckers need to get shit done.
3. Tell the Programming Motherfuckers when their shit is not good enough to sell.

It’d work great. I’m sure of it, and shit, it’s gotta be better than whatever obsession has gripped the software industry these days since it’s actually doing…Programming, Motherfucker.

P.S. If you need it to have a Japanese sounding name, then call it “Puroguramingu, Mazaafakkaa”

O resetu

Posted by jaKa on March 5th, 2011 — in Odbor za družbeno-politično primernost

Fantje, prav nobene potrebe po resetu ni, tole le niso winblowsi. Zadoščalo bi nemara že, če bi zradirali [za|o]starele različice raznih reči. Saj vam je jasen subtilni namig, kne?

Thinking …

Posted by jaKa on January 3rd, 2011 — in Vpogledne

… is overrated anyway …

NV #9: I could sleep for thousand years

Posted by jaKa on November 16th, 2010 — in Najlepše viže